• 7 dagen per week bereikbaar

Wat is de basis van likeur?

Likeur is een alcoholische drank die vaak gebruikt wordt als digestief na een maaltijd of als ingrediënt in verschillende cocktails. Het wordt gemaakt door het combineren van een alcoholische basis met smaakstoffen zoals kruiden, fruit, specerijen, en soms ook suiker. Een bekend voorbeeld van een likeur is bijvoorbeeld speculaaslikeur.

 

Wodka gebruiken als basis voor likeur?

Absoluut! Wodka wordt vaak gebruikt als basis voor het maken van likeur vanwege zijn neutrale smaak en de hoogte van het alcohol percentage. Het is een veelzijdige alcoholische drank die goed combineert met verschillende smaakstoffen en gemakkelijk thuis kan worden gebruikt om je eigen likeuren te creëren.

Om een likeur op basis van wodka te maken, begin je met het kiezen van de smaakstoffen die je wilt gebruiken. Dit kan variëren van verse of gedroogde kruiden, zoals munt, basilicum of tijm, tot fruit zoals bessen, citrusvruchten of perziken. Je kunt zelfs testen met specerijen zoals kaneel, nootmuskaat of vanille. Er staan verschillende recepten op deze website die je kan gebruiken.

Nadat je je smaakstoffen hebt gekozen, voeg je ze toe aan een glazen pot of fles en giet je de wodka eroverheen. Het alcohol percentage in de wodka zorgt ervoor dat de smaakstoffen goed loslaten. Zorg ervoor dat de smaakstoffen volledig bedekt zijn met wodka. Sluit de pot of fles goed af en bewaar deze op een koele, donkere plaats, zoals een kast of voorraadkast.

Het is belangrijk om de likeur regelmatig te controleren tijdens het rijpingsproces. Je kunt dit doen door af en toe de pot voorzichtig te schudden om de smaken te mengen. De duur van het rijpen kan variëren, afhankelijk van de gewenste intensiteit van de smaak. Over het algemeen raden veel recepten aan om de likeur ongeveer 1-4 weken te laten rijpen, maar dit kan naar eigen smaak worden aangepast.

Na de rijpingstijd is het tijd om de likeur te zeven om de smaakstoffen te verwijderen en een gladde, heldere likeur te verkrijgen. Gebruik een fijne zeef of kaasdoek om de vloeistof te filteren en verwijder eventuele resterende deeltjes.

Nu is je zelfgemaakte likeur klaar om te worden genoten! Je kunt het direct serveren, gekoeld of zelfs gemengd in cocktails. Het leuke van het maken van likeur met wodka als basis is dat je eindeloos kunt vatiëren met verschillende smaakcombinaties en je eigen persoonlijke likeur kunt creëren die past bij jouw smaakvoorkeuren.

Je kan het alcohol percentage en de scherpe smaak ook naar beneden brengen door het toevoegen van water en suiker. Dit bepaal je zelf op smaak

Onthoud wel dat het maken van likeur thuis gepaard gaat met het gebruik van alcohol. Wees verantwoordelijk en zorg ervoor dat je de wettelijke leeftijd hebt om alcohol te gebruiken en volg de geldende wetten en voorschriften met betrekking tot het maken en consumeren van alcoholische dranken in jouw regio.

Likeur van De Neut Company

Likeur met alcohol en alcoholvrije likeur van De Neut Company

De Neut Company is een bedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van doe-het-zelf likeuren. Ze bieden verschillende mogelijkheden om zelf likeuren te maken met behulp van hun producten. Een populaire methode is het gebruik van wodka als basis voor likeur, waarbij je je eigen likeur kunt creëren door kruiden en/of fruit toe te voegen.

Het maken van een zelfgemaakte likeur met als basis wodka is een relatief eenvoudig proces. Je begint met het aanschaffen van een die-het-zelf likeur naar eigen smaak.

Dit kan variëren van het Drentse Neutje, onze topper, tot het maken van een hele speciale droplikeur of zelfs een anijs likeurtje. Vervolgens plaats je deze ingrediënten in een glazen pot en giet je de wodka eroverheen. De pot wordt afgesloten en gedurende één a twee weken op een koele, donkere plaats bewaard, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen.

Na deze periode kan de likeur worden gefilterd om de kruiden en/of fruitdeeltjes te verwijderen. Vervolgens giet je er water en suiker bij (zie etiket) en klaar is je likeur.

Wist je dat je van deze likeuren ook hele leuke cocktails en mixdrankjes kan maken? Wil je geen alcoholische sterke drank maar toch gezellig meedoen? Lees dan hieronder verder.

 

Wat is de basis van likeur? Wist je dat?

  1. Alcoholische basis: De basis van likeur is een alcoholische drank, meestal met een hoog alcoholgehalte. Populaire keuzes zijn wodka, rum, brandewijn of graanalcohol. De keuze van de basisalcohol kan de smaak en de eigenschappen van de uiteindelijke likeur beïnvloeden.
  2. Maceratie of distillatie: Er zijn twee hoofdmethoden om smaakstoffen aan likeur toe te voegen. Bij maceratie worden de smaakstoffen toegevoegd aan de alcohol en gedurende een bepaalde periode (variërend van dagen tot weken) geweekt om de smaken te extraheren. Bij distillatie worden de smaakstoffen samen met de alcohol gedestilleerd om de smaken te verkrijgen.
  3. Digestief: Likeur wordt vaak geserveerd als digestief na een maaltijd. Het wordt gedacht de spijsvertering te bevorderen en wordt vaak genoten als afsluiting van een diner.
  4. Cocktailingrediënt: Likeuren zijn ook een populair ingrediënt in veel cocktails. Ze voegen smaak, zoetheid en complexiteit toe aan een breed scala aan cocktails, waaronder klassiekers zoals de Margarita, Mojito en Cosmopolitan.

Kombucha als basis voor likeur

Een interessante twist die De Neut Company aanbiedt, is het gebruik van Kombucha als basis voor het maken van alcoholvrije likeuren. Kombucha is een gefermenteerde thee die ontstaat door het fermenteren van zoete thee (groene of zwarte thee) met behulp van een symbiotische cultuur van bacteriën en gisten, ook wel een "SCOBY" genoemd.

Door het combineren van Kombucha met verschillende smaakstoffen, zoals fruitpuree, kruidenextracten en natuurlijke aroma's, kun je je eigen alcoholvrije likeuren creëren. Deze optie van gefermenteerde dranken is vooral populair bij mensen die geen alcohol willen of kunnen drinken, maar toch willen genieten van de smaak en beleving van een likeur. Bovendien is Kombucha gezond en heet alcoholvrij te zijn. Alcohol vrij betekend bij de wet dat een drankje zo mag heten als het minder dat 0,5% alcohol bevat..

Het zelf maken van diverse soorten likeur, hetzij met wodka als basis of met Kombucha voor een alcoholvrije variant, biedt de mogelijkheid om unieke drankjes te creëren. Het stelt je in staat om te spelen met verschillende combinaties van smaakstoffen en om je eigen signatuur-likeur te ontwikkelen.

Of je nu kiest voor de traditionele wodka-gebaseerde methode of de innovatieve alcoholvrije aanpak met Kombucha, het maken van likeuren kan een plezierige en creatieve activiteit zijn voor degenen die graag van alles uitproberen in de wereld van drankbereiding. De Neut Company biedt hiervoor een breed scala aan producten en recepten om je op weg te helpen naar het maken van heerlijke likeuren in je eigen keuken.

En een voordeel is dat zodra je de Kombuch bij de inhoud van één van onze doe-het-zelf likeuren doet deze binnen 3 dagen klaar is. Wel eerst even proeven want sommige likeuren van ons kan je wel 2 liter Kombuch bij doen dus heb je ook veel meer opbrengst.

Wist je dat je de lekkerste soortenlikeur met de flessen van De Neut Company en Kombucha maakt?

Maak b.v. een crème de cassis met ons Gelders Neutje. Als hierin Kombucha zit is het nog gezond ook!